Tekstil Sektörü Nedir? Tanımı ve Anlamı.
Günümüzde tekstil endüstrisi, tekstillerin geliştirilmesi, üretilmesi, imalatı ve dağıtımı ile ilgili her işi kapsayan küresel bir olgudur. Şimdi de çok karmaşık bir endüstridir. Tarımda lif üretimi, koyun ve ipek yetiştiriciliği, metal ve
minerallerin madenciliği ile başlar. Daha sonra bu elyaflar iplikler, kumaşlar ve giysilere işlenir. Buna iplikhaneler, dokuma fabrikaları, örgü fabrikaları, boyama fabrikaları, giysiler dahildir. Buna ek olarak, düğmeler, fermuarlar, örme malzemeleri, dikiş makineleri ve iplikler, danteller, tezgahlar ve perdelik donanım satan şirketler de bu endüstri ile ilgilidir.
İplik
Kumaş Alanlar. Elyafın (doğal ya da insan yapımı) ipliğe dönüşümü eğirme olarak adlandırılır. Eğirme departmanı gibi birçok adım vardır harman hallaç , tarak , çizim , penye , simpleks ve halka çerçeve . Üfleme odası eğirmede ilk adımdır. Burada pamuk balya, açma, temizleme, harmanlama veya karıştırma ile belirli uzunlukta üniform bir tura dönüştürülür. Sonraki adım tarama işlemidir. Taraklamaya eğirmenin kalbi denir. Üçüncü adım çizim. Burada şeritler harmanlanır, katlanır, düzleştirilir ve taslak haline getirilir. Sonraki adım tarama yapmaktır. Liflerin doğrultulması ve paralelleştirilmesi ve aynı zamanda kısa liflerin ve yabancı maddelerin uzaklaştırılması işlemidir. Sonra adım geliyor Simpleks. Burada şeritler zayıflar ve ayrıca az miktarda bükülür. Daha sonra şeritler fitil haline getirilir. Son adım halka çerçevesidir. Bobinler üzerindeki fitil, halka çerçevesine yerleştirilir, burada yüksek hızlarda çalışan birkaç makaradan geçer ve nihayetinde ipliğe çekilir.
Kumaş Üretimi
Parça Kumaş. Kumaş üretiminde farklı yöntemler var. Bunların arasında dokuma ve örgü çoğunlukla kullanılmaktadır. Dokuma, kumaş üretiminde kullanılan en önemli yöntemdir. Teknik, muhtemelen eğrilmeden önce bilinir hale geldi. İlkel insanlar, kuşların yuvalarında ot ve dalları gözlemlemiş olabilirler ve böylece kendileri için nasıl giyim yapabileceklerini keşfedebilirler. İnsanlar, hammaddelerin dokunmadan kumaş alan önce iyileştirilebileceğini keşfedinceye kadar döndü. Zamanla kaba tezgahlar yapıldı, bunlar kabaca basit ve elle çalıştırılıyordu. Artık günümüzde farklı modern tezgahlar geliştirildi, ancak basit elle çalıştırılan tezgahla aynı işlemi yaptı. Dokuma Bölüm ayrıca gibi farklı bölümler vardır sarma , çözgü boyutlandırma , başgösteren. Örme, kumaş üretiminde ikinci en sık kullanılan yöntemdir. Örgü popülerliği, tekniklerin artan çok yönlülüğü, birçok yeni insan yapımı elyafın uyarlanabilirliği ve tüketici talebinin artması nedeniyle son yıllarda muazzam bir biçimde büyümüştür. Bugün örme kumaşların kullanımı çorap, iç çamaşırı, kazak, pantolon, takım elbise ve kat içindir.
Islak işleme
Islak işlem, ovma, ağartma, yıkama, merserize etme, boyama vb. Yapılan bölümdür. Boyutlandırma malzemeleri kaldırmak için raspalama yapılır. Ovma işlemi yağda yağ, balmumu, alkali kullanarak temizlemek için yapılır. Ağartma, elyaflardan doğal rengi kaldırmak için yapılır. Yıkama tekstil malzemesini kumaş alımı yapanlar temizlemek için yapılır, Merserize etme işlemi kumaşın parlaktan daha parlak olmasını sağlamak için yapılır ve kumaşın tek renkli tek renkli olmasını sağlamak için boyama yapılır. Islak işleme bölümünde boyama makinesi gibi farklı makineler kullanılmaktadır.
Giysiler İmalatı
Parti Kumaş Alan.
İş amaçlı sanayi esaslı büyük ölçekli üretim için konfeksiyon üretiminde kullanılan işlem adımları ve tekniklerine konfeksiyon imalatı teknolojisi adı verilmektedir. Konfeksiyon fabrikaları dokuma konfeksiyon fabrikası, örme konfeksiyon fabrikası ve süveter konfeksiyon fabrikası stok kumaş alanlar gibi üç kategoriye ayrılır. Dokuma kumaşlardan hazır giyim üreten fabrikaya dokuma konfeksiyon fabrikası denir. Örme kumaştan konfeksiyon üreten fabrikaya örme konfeksiyon fabrikası adı verilmektedir. Giysiler üretmek için dikiş makinesine ihtiyacımız var, ancak dikiş makineleri farklı özel dikiş tipleri için kullanılan farklı tiplerdir. Konfeksiyon imalatında kullanılan bazı yaygın dikiş makinelerinin adı aşağıda belirtilmiştir –
Kilit dikiş dikiş makinesi
Zincir dikiş dikme makinesi
Aşırı kilitli dikiş makinesi
Düz kilitli dikiş makinesi
Kör dikiş dikiş makinası
Bar Tac dikiş makinesi
Düğme delikli dikiş makinesi
Düğme tutturma makinesi
Etiket dikiş makinesi vb.
Bu tekstil endüstrisinin önemli bir bölümü giyim üretiminde kullanılsa da birçok insan yeni moda tasarımı yapmakta ve bunları üretim için pazarlamaktadır. Bazı diğer tekstil şirketleri yaprak, battaniye, yastık kılıfı ve havlu üretir tekleme kumaş alanlar. Kumaş ithalatı ve ihracatı, giysiler de tekstil endüstrisinin bir parçası. Ayrıca giyim tasarımcıları ve üreticileri genellikle modalarını yaratmak için doğru kumaşa bakmak için dünyayı dolaşacak alıcılara sahipler. Yerel olarak üretilen malzemenin türü nedeniyle bir ülkeden diğerine büyük farklılıklar gösterir.
Son olarak şunu söyleyebiliriz: Tekstil endüstrileri, tüm dünyadaki ham kumaş alanlar birçok insan için değerli bir gelir kaynağı olarak bize yukarıdaki malları sağlamaktadır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.