Dokuma kumaşlar
KUMAŞ SATIN ALANLAR. Ön koşullar, işlenmemiş yünün benzersiz özellikleri, yani yün liflerinin karo benzeri yüzey yapısı ve ayrıca kıvrım ve elastikiyetleridir. Kumaş alanlar. Neme, ısıya ve harekete maruz kaldıklarında lifler birbirine dolanır. Sabun ilavesi de bir tür kayganlaştırıcı görevi görür. Doldurma işlemi tamamlandıktan ve kumaş kuruduktan sonra, yün lifleri ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlanır. Elimizde emsalsiz özelliklere sahip bir malzeme tutuyoruz. Kumaş yüzeyi kire karşı dayanıklıdır, daha fazla rüzgar geçirmez ve son derece su iticidir. Bu bize ceketler, montlar ve bizi soğuktan ve ıslaktan koruması gereken tüm giysiler için ideal malzemeyi verir.
UCUZ KUMAŞ ALANLAR. Yün, doldurularak açılan bir kütikül içerir ve yün lifleri birbirine takılır. Bu işlemler sonucunda kumaşın yapısı değişir. Ek olarak, doldurma sırasında birçok küçük hava odası kapatılır – bu nedenle dolgulu kumaşlar genellikle özellikle sıcaktır.
Öğütülmüş kumaş veya örme kumaş, üretim sırasında yaklaşık üçte bir oranında küçülür. Yün kazak veya çorabı yanlışlıkla 60 °C yıkama veya daha sıcak yıkama ile yıkayan herkes neden bahsettiğimizi bilir …
Malzeme bilimi yün
Kumaş satın alan yerler. Yün, özellikle soğuk bölgelerde kesinlikle en eski tekstil liflerinden biridir. Yün keçeler, insanlık eğirme ve dokumaya başlamadan çok önce kullanılıyordu.
İpek veya saç gibi yün, yapı taşları proteinlerden oluşan “protein lifi” olarak adlandırılır. İç lif gövdesi esas olarak pullarla kaplı bir kabuk tabakasıyla kaplanmış fibrillerden oluşur.
Merinos koyunlarının en iyi ve en yumuşak yünü vermesiyle kalite kriterleri yün lifinin inceliğine dayanmaktadır. Melezler, karde iplik için kullanılan daha kalın lifleri getirir, halılar için çok kalın yün türleri kullanılır.
Kumaş alan. Güçlü mekanik etkiler, güçlü konsantre (yıkama) kostik ve sıcaklık şokları nedeniyle pullar bir çam kozalağı gibi açılır ve birbiri içine kayar, yün keçeleşir.
Kumaş parçası alanlar. Yünün sözde süper yıkama veya keçesiz apresi, tam olarak bunu önlemek içindir, böylece yünün çamaşır makinesinde yıkanabilmesi, harika özelliklerinin çoğunu kaybeder.
Bu özelliklerden biri, şaşırtıcı kendi kendini temizleme yetenekleridir. En dumanlı barda geçen bir geceden sonra bile, bir yün kazak temiz havada birkaç saat bırakıldığında yeni yıkanmış gibi kokar, ter ve diğer kokular kendilerini nötralize eder ve bakteriler kendiliğinden yok olur.
Bütün bunlar, bugüne kadar pek araştırılmamış ve bitmiş bir yünün artık sahip olmadığı özelliklerdir.
Sonuç olarak, doğal yünün nadiren yıkanması gerekir ve bu nedenle gerçekte makinede yıkanabilir yüne göre bakımı çok daha kolay ve daha hijyeniktir.
İplik satın alanlar halılarda, yorganlarda ve yün battaniyelerde sıklıkla kullanılan kimyasal bir güve kovucudur. Organik güve ilaçları, dolapları ve sandıkları ovmak için kullanılabilen lavanta, sedir ve çam yağıdır.
Kıvrımlı yün saç yüksek derecede elastikiyet ve elastikiyete sahiptir, kırışmaz ve ıslaklık hissetmeden kendi ağırlığının %30’una kadar nemi emebilir.
Yün yüksek ısı tutma kapasitesine sahiptir.
Yün, soğuk mevsim için ve çocuklar ve yaşlılar gibi çok fazla sıcaklığa ihtiyaç duyan insanlar için ideal bir elyaftır.
Bu arada, yün mührü bağımsız bir kalite işareti değil, yalnızca Avustralya yünü için kullanılabilecek bir etikettir.
Kilo ile kumaş. Ucuz yün kumaşlar genellikle paçavralardan yapılır, bu da liflerin kısa olması, parlak olmaması ve kumaşların keçeli görünmesi ile anlaşılabilir. Bakire yün olarak değil, sadece yün olarak beyan edilebilirler.
Gerçek yün yandığında yanmış boynuz kokar ve tamamen kül olur, sentetik elyaflar arkasında topak kalıntılar ve yanık plastik kokusu bırakır. Sentetik reçine ile işlenmiş yün kokuları korur ve elyaf ıslandığında sertleşir, saf yeni yün yumuşak kalır.
Kiloyla kumaş. Programımızdaki tüm yünlü kumaşlar tabii ki sentetik reçine apresiz ve kimyasalsızdır. Güve koruması ve gerçek yeni yünden yapılmıştır.
Kumaş – dokuma, örme, örme veya başka bir şey?
Tüm kumaşlar, birleştirildiğinde bir tekstil yüzeyi oluşturan liflerden oluşur. Bağlama türüne göre kumaşları üretim yöntemine göre sınıflandırabilirsiniz.
Spot Örme veya örme kumaşlarda, tek tek iplikler ilmekler halinde gevşek bir şekilde iç içe geçmiştir. Bu, dikilmesi her zaman kolay olmayan çok yumuşak, elastik bir kumaşla sonuçlanır. Bu tür kumaşlar, örneğin, jarse, örme kumaşlar veya sweatshirt kumaşlarıdır.
Parti Dokuma kumaşlar daha güçlüdür ve yeni başlayanlar için dikilmesi çok daha kolaydır. Binlerce yıldır aynı prensibe göre yapılmıştır: ipler (zincirler) aynı aralıklarla iki çubuk arasında gerilir. Bunların arasına sıra sıra başka bir iplik (atkı) çekilir. Üç temel örgü vardır: düz örgü, dimi örgü ve saten örgü. Dokuma kumaşlar, kullanılan elyafa bağlı olarak, yumuşak ve narinden kaba ve kalına kadar çok farklıdır.
Keçe ve yapağı ne örülür ne de dokunur. Lifler, pürüzlü yüzeyleri nedeniyle bir arada tutulur. Genellikle dikişte dolgu, astar ve döşeme olarak kullanılırlar.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.